HELP, waar zit de lichtknop? Hoe krijg ik de schaduw weg?

Gepost door Bärbel op 6 Nov '12 om 12:46

schaduwOpnieuw zijn wij geschrokken van de donkere kant van onze samenleving. Het rapport-Samson heeft het onthult: weer een groot aantal kinderen dat niet beschermd werd tegen langdurig seksueel misbruik. Dit keer in de Jeugdzorg.

De commissie-Samson belicht de schaduwkant van onze samenleving - wegkijken bij seksueel misbruik.
Men wist van het misbruik, sinds 1945. Maar niets werd ondernomen. 800 Slachtoffers hebben zich tot nu toe gemeld. Met verbijstering en onbegrip horen wij dit alles aan. De omvang overweldigt!

Wat kunnen wij - jij en ik - hieraan doen? Hoe is verdere seksuele misbruik te voorkomen? En waar beginnen?
Laten we klein beginnen. Bij ons eigen schaduw. Die is misschien wél te behappen.

‘Mijn eigen schaduw – wat is dat?’ die vraag hoor ik je nu stellen. Nou, als je in het licht staat, valt er een schaduw achter je. Dat weet je. Die ken je van zonnige zomerdagen.

De schaduw in jou is minder makkelijk te zien. De lichtbron is hier je bewustzijn. Je bent je bewust van een hoop goede kwaliteiten een aangename ervaringen. Die hebben je aandacht. Jij ziet ze. Zo ‘in het zonnetje’ staan voelt warm en lekker.

Maar er zijn ook dingen in ons - eigenschappen, ervaringen, gevoelens – die wij liever niet 'in het zonnetje' willen hebben. Of voelen. Aan het licht laten komen. Want ze doen pijn, maken angstig, overweldigen. Deze verzameling noemt men ‘de schaduw’.

‘Heb ik echt zo’n schaduw, zo’n verzameling van onaangename dingen?’ vraag je nu misschien.
Sorry, voor het antwoord dat ik nu geef! Maar mag ik je om een illusie ‘lichter’ maken?
De kans dat ook jij een donkere kant hebt, is groot. Maar wees gerust, jij bent niet de enige. Ik heb die kant namelijk ook. En met ons nog vele anderen. Ik zou zeggen, bijna iedereen.
Wie geen schaduwkant heeft, mag zich een ‘heilige’ noemen. Alles is al geleerd ;-)

Een schaduw hebben is menselijk. De kosmische intelligentie heeft hem als een soort ontwikkelingsmotortje bij ons ingebouwd, zou je kunnen zeggen. Dit schaduwmotortje drijft ons aan om te groeien. Nee, niet in lengte, maar in bewustzijn.

Wist jij dat alle kleine schaduwtjes van ons samen de grote schaduw van onze samenleving en cultuur vormen?
Waar begon dit verhaal ook weer? Ach ja, bij het misbruik  van kinderen in de Jeugdzorg. En dat het  moet ophouden! Dat er meer over gepraat wordt en meer naar gekeken wordt.

Als je hiermee eens bent: heb je al een idee hoe jij  je steentje bij kunt dragen aan een veilige wereld voor onze kinderen? Juist, je kunt beginnen bij jezelf. Je kunt beginnen het licht te laten schijnen op je eigen schaduw. Wat zit bij jou verstopt? Mag dat aan het licht komen? In je bewustzijn?

Wordt je nu nieuwsgierig? Oh nee, ik hoor je zuchten, twijfelen. Ik begrijp het! Ik ken het. Je voelt meteen dat het geen gemakkelijke klus is. Het duiken in je eigen donkere diepzee. Je hebt er veel moed voor nodig, en tenminste een zaklamp!

‘Hoe pak ik deze duik aan?’ wil je nu natuurlijk weten.
Dit is weer een nieuw verhaal. Dat vertel ik in een volgende blog. We doen het rustig aan.
Nu eerst wennen aan het idee dat je je een beetje omdraait naar dat schaduwmonster achter jou.
Neem je tijd, en wees vooral lief en zacht voor jezelf! Je weet, je bent niet de enige die met een schaduw in de nek rondloopt. En het gaat er zeker niet om je te veroordelen.

Je kunt niet wachten? Je wilt nu al de schaduw induiken? Het Schaduw Effect is daar een bemoedigend boek en film voor! Een echte aanrader.

En niet vergeten waar de duik goed voor is!
Als velen van ons deze stap zetten, verkleinen wij onze gezamenlijke schaduw. Dat helpt de wereld voor onze kinderen veiliger te maken. Ze hebben het verdient! Ze zijn onze toekomst!

Bärbel Renaud
0 reacties | Reageer zelf

 
2012 - 2019 © LadyBird Counselling | Design & script © Teejo.nl